Puttony
A "Puttony" egy fából készült tárolóedény, amelyet eredetileg a szüretelt szőlő összegyűjtésére használtak, és amelynek becsült kapacitása 22-23 kg. Az alapborhoz hozzáadott aszúszemek mérésére is használták, aminek eredményeképpen az aszúborok hagyományos kategorizálása kialakult. A tokaji bortörvények 2013-as módosítása előtt az aszúborokat háromtól hat puttonyig terjedő kategóriákba sorolták attól függően, hogy egy gönci hordónyi alapborhoz (136 liter) hány puttony botritiszes szőlőt adtak. A puttonyok számának növekedésével párhuzamosan nő az édesség, az arany szín és az aromák mélysége. A legmagasabb kategóriát a 6 puttony jelentette, mivel ez esetben 1:1 arányban kerül alapbor és aszúszem az aszúborba.
A 2013-as szüret előtti kategorizálás: a 3 puttonyos Aszú 60-90 gramm maradékcukorral rendelkezett literenként, a 4 puttonyos 90-120 g/l, az 5 puttonyos 120-150g/l, a 6 puttonyos 150-180 g/l, az Aszúeszencia 180-450 g/l, a Natúr Eszencia pedig 450-től akár 800 grammnál is több maradékcukorral literenként.
A borcímkék egyszerűsítésének érdekében azonban 2013 óta a Tokaji Aszú borok címkéjén már nem kell feltűntetni, hogy hány "puttonyos"-ak. Ma már minden aszúbort 120 gramm maradékcukortól 450 grammig egyszerűen "aszúnak" neveznek. Ennek ellenére sok pincészet továbbra is az 5 és 6 puttonyos kategóriát használja borai elnevezésére, segítve a fogyasztókat abban, hogy milyen beltartalomra számíthatnak.