Történelem

Image

A Tokaji Aszút mindig is a világ legjobb édes boraként tartották számon. Amit a legtöbb ember tud erről a kis régióról: eldugott terület a Kárpátok lábánál, Északkelet-Magyarországon, a Tisza és a Bodrog találkozásánál, ahol már az 1600-as évek közepén a botritisznek köszönhető nemesrothadás nyomait fedezték fel.

A Botrytis cinerea tulajdonképpen egy különleges penészgomba, mely arannyá változtatja a tokaji szőlőt. Egyedi értékét megörökíti a nemzeti himnusz, dicsőítették királyok, királynők, pápák, költők, zenészek és filozófusok szerte a világon. Azóta is, e kis borvidékre megérkezve azonnal megérezzük a csodát a levegőben, és a nosztalgia különleges érzése fut át rajtunk minden hazainduláskor.

Image

A legenda úgy tartja, hogy az első Tokaji aszúbort egy református lelkész, Szepsi Laczkó Máté készítette el. Az 1600-as évek első harmadában, az egyik szüretet megelőzően a szüretelőket hadba szólították a török hódítók ellen. Mire hetekkel később visszatértek, csak töppedt szőlőszemeket találtak a fürtökön. A lelkész utasította őket, hogy szedjék le a fürtöket és mindenki meglepetésére, abból a halom szőlőből mennyei elixír csepegett ki.

A történelemben elsőként Tokajban került leírásra dűlőklasszifikáció. Másfél évszázaddal a bordeaux-i osztályozás előtt, az 1730-as években Bél Mátyás jegyezte fel az első tokaji dűlőosztályozást. Ekkor 173 dűlőt említett, első, második és harmadik osztályba sorolva. Egy 1737-ben kiadott királyi rendelet határozta meg azt a 28 települést, amelynek területén a tokaji bor készítéséhez szőlőt lehet szüretelni. A tokaji bor azonban csak a 18. század végén vált világhírűvé.

Elég értékes volt ahhoz, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelmi ajándékként használja fel, amikor Nagy Péter cár támogatását kérte a magyar szabadságharcban. Katalin orosz cárnő kozákokból álló különítményt tartott fenn, hogy személyes ellátmányát Szentpétervárra kísérje, XV. Lajos pedig hordónként rendelt tokaji borokat szeretője, Madame de Pompadour számára. Ő volt az, aki megalkotta a következő kifejezést: "Ez a borok királya, a királyok bora!". Viktória királynő minden egyes életévére egy láda tokaji bort kapott, egészen nyolcvanegyedik születésnapjáig, ekkor pedig 972 palackot ajándékoztak neki.

A középkori Magyarország viharos évszázadaiban fosztogató hadseregek által folyamatosan feldúlt vidék népét arra kényszerítették, hogy titkos pincéket ássanak a folyékony arany megőrzése érdekében. A bort a közeli Göncön, kifejezetten erre a célra készített kisméretű, 136 literes tölgyfahordóban érlelték, hogy elférjen a mélyen a föld alatt húzódó labirintusszerű pincékben.

2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket kulturális tájként felvette a világörökségi listára.

Dobogó Pincészet Kft.

H-3910 Tokaj, Dózsa György út 1.
Tel.: +36 (47) 552 147
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
GPS: 48.125975, 21.406344
www.dobogo.hu

logo

Borkóstoló / Pincelátogatás

Borkóstolók és pincelátogatás előre egyezetett időpontban. Kérjük vegye fel velünk e-mailen vagy telefonon a kapcsolatot!
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…